Eneco stadsverwarming verdoezelt mega winst

Twee jaar geleden is de Stichting Klimaat030 begonnen aan een procedure bij de ACM om de financiele gegevens van Eneco stadsverwarming boven water te krijgen. Na diverse tegenslagen zijn we uiteindelijk door ACM in het gelijk gesteld. Voor de komende jaren (incl.2023) heeft Eneco een bindende aanwijzing gekregen om financiele cijfers voortaan te gaan publiceren.
Inmiddels heeft Eneco de jaarverslagen over 2021 en 2022 online gezet.
Na analyse van de cijfers konden we onze ogen niet geloven maar het lijkt er toch echt op dat de winst over 2022 geen “bescheiden” 10 miljoen bedroeg maar 190 miljoen euro.

Hoe zit dat in elkaar ?

Volgens Eneco veranderde de inkoopprijs van warmte in 2022 nauwelijks (+1%) ten opzichte van 2021:

Dat zou goed kunnen kloppen doordat Eneco lang vooruit warmte inkoopt. Dat blijkt o.a. ook uit een analyse van de ACM van 30 maart 2022.
Onder andere uit de zgn. duurzaamheidsrapportages konden we opmaken dat er een afname was van de hoeveelheid ingekochte en geleverde warmte met ca. 20%. Dat is goed verklaarbaar als gevolg van de oorlog in Oekraine waardoor mensen uit angst voor hoge rekeningen minder zijn gaan stoken. Het gasverbruik liep toen ook met ca 25% terug.
Deze 20% krimp tezamen met de bijna ongewijzigde inkoopprijs zou moeten betekenen dat de inkoopkosten aan warmte in 2022 eveneens met ca. 20% gedaald zouden moeten zijn. Maar niets is minder waar, deze blijken ruim verdubbeld te zijn.

Deze toename is onverklaarbaar. De inkoopkosten zouden niet meer dan ca. 120 miljoen hebben moeten bedragen. Dat is ruim 180 miljoen minder dan er in de boeken staat.
Ondertussen had Eneco eind 2021 de (variabele) tarieven per GJ warmte voor 2022 al met 78% verhoogd. Dat werd door de ACM toegestaan vanwege de hogere gasprijs. Uiteindelijk betekent het dat de winst over 2022 geen 10 miljoen heeft bedragen maar ca. 190 miljoen euro. Een megawinst met een rendement van 35% over het geinvesteerde kapitaal.