Biomassa stoken is een ramp voor het klimaat

De klimaatpartij heeft samen met de Utrechtse Bomenstichting beroep ingesteld tegen het kappen van 65 bomen in het Cremerpark Utrecht. Het kappen zou nodig zijn (volgens Eneco) om de leiding van de stadsverwarming te vervangen.

Volgens de klimaatpartij is de stadsverwarming in Utrecht volstrekt achterhaald. Die had zin toen er nog sprake was van ‘restwarmte’ uit de energiecentrale op Lage Weide. Maar die levert geen elektriciteit meer, zodat het hete water van de stadsverwarming alleen voor de stadsverwarming moet worden verwarmd.

Het hete water van de stadsverwarming moet over lange afstand getransporteerd worden waardoor enorme warmte verliezen ontstaan. Toen er nog sprake was van restwarmte was dat nog acceptabel, maar nu niet meer. De stadsverwarming is inmiddels een buitengewoon klimaatonvriendelijk systeem.

Wat de stadsverwarming nog schadelijker maakt is het feit dat de verwarming nu gaat plaatsvinden door biomassa te verbranden. Volgens deskundigen een ramp voor het klimaat. Zie pdf  Biomassa stoken is een ramp voor het klimaat

Omdat Eneco in januari 2019 wil gaan kappen hebben de klimaatpartij en de Utrechtse Bomenstichting een kort geding aangespannen. Dat dient 8 januari 2019 voor de rechtbank Utrecht.

Beroepschrift: beroep besluit kap eneco